Różnice cenowe między salonami - OII TOUR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Datex
    Classic
    • 2013
    • 3

myślałem o foliatecu taki jak ma mikewrc na allegro 120pln ale cena spora wezme ten hammerite
  • blazer47
    Drive
    • 2011
    • 65

Witam Forumowiczów,

Na początku przyszłego roku zamierzam stać się szczęśliwym posiadaczem Octavii Tour. I tu moje pytanie: Czy macie rozeznanie między cenami tego auta między dealerami w różnych miastach polski? Jakie mogą być wahania cenowe? W którym salonie można ją "dobrze" kupić?

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Napisz do userów: danielcio, jaczak1.

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• nobody
          Ambiente
          • 2011
          • 119

Re: Różnice cenowe między salonami - OII TOUR

Zamieszczone przez blazer47
          Witam Forumowiczów,

Na początku przyszłego roku zamierzam stać się szczęśliwym posiadaczem Octavii Tour. I tu moje pytanie: Czy macie rozeznanie między cenami tego auta między dealerami w różnych miastach polski? Jakie mogą być wahania cenowe? W którym salonie można ją "dobrze" kupić?
          Popytaj u dealerów forumowych (w archiwum są namiary na konkretne osoby). Z tego, co widziałem do tej pory można liczyć na kilka procent (6-7) upustu od ceny katalogowej + jakiś bonus, ale dużo zależy od tego, czy auto stoi na placu, czy zamawiasz coś specjalnego - dealer jest skłonny łatwiej opuścić cenę, jeśli wyposażenie jest montowane na miejscu w ASO (tutaj uwaga: toury mają montowane LPG, relingi dachowe, listwy boczne i tego rodzaju galanterię tylko w ASO).

Komentarz

• blazer47
            Drive
            • 2011
            • 65

W zasadzie chodzi mi o to, że mieszkam w okolicach Wawy i rozważam sens kupna auta gdzieś w województwie podlaskim, podkarpackim lub warmińsko-mazurskim... Może ktoś ma rozeznanie w tej kwestii...

Komentarz

• tomikt
              Rider
              • 2007
              • 391

no ale w Warszawie ze względu na konkurencje wiekszość towarów jest tańsza niż gdzieś daleko od szosy...
              ech...
              TomikT

Komentarz

• Dig Dug
                L&K
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1306
                • Seat

tomikt, tu byś się zdziwił. Bogatszy klient, to mniej naciskający na cenę, biorący lepiej wyposażone auta.
                Była O1 jest F2.

Komentarz

• MIRENTO
                  Classic
                  • 2011
                  • 18

Ceny cenami ale jak jeszcze nie złożyłeś zamówienia u dilera to o początek przyszłego roku bedzie trudno chyba ,że trafisz na rezygnację albo forumowi koledzy mają jakieś asy w rękawach :szeroki_usmiech

Komentarz

• ary
                    Rider
                    • 2011
                    • 634

blazer47, na forum mówią, że w okolicach Wa-wy dobrze zapytać w Stojadłach pod Mińskiem Maz. u kolegi jaczak1, ale powiem szczerze, że na moje auto dostałem propozycję bardzo porównywalną od jednego z warszawskich dilerów, którego nikt tu nie poleca, a nawet nie zaleca . Był symbolicznie tańszy (jakieś 200zł ). Być może to zależy od konkretnego modelu i konfiguracji jaką zamawiasz.
                    Pytałem też u innych warszawskich dilerów to chcieli 2-3k więcej, a rekordzista z warmińsko-mazurskiego (żeby nie robić antyreklamy nazwy nie podam chociaż tak dużo ich nie ma) to chciał ponad 10k więcej :!: Podobnie też zachwalany przez forumowiczów jeden z krakowskich dilerów zwalił mnie z nóg swoją propozycją (chyba z 7-8k więcej). Wynika z tego, że chyba nie ma reguły, u jednego dany model jest tańszy natomiast inny droższy. Najlepiej chyba zebrać kilka ofert pod konkretne auto, przekalkulować sobie ewentualny czas i paliwo tracone na dojaz przez pół Polski i wtedy podjąć decyzję.
                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• tomek
                      L&K
                      • 2005
                      • 1078

Ja również kupiłem w warszawie, bo krakowskie oferty tańsze o koszt paliwa na dojazd.
                      Zbierz oferty od kilku dealerów - w tym tych krakowskich a potem mając takie oferty negocjuj w najbliższych salonach. Zwracaj przy tym uwagę, czy nie będą próbowali robić "przekrętów" w stylu montażu akcesoriów w salonie, np. alarmu. Porównuj identyczne oferty, jasno zaznaczając co ma być zamontowane w fabryce, a co może być dołożone przez dealera (zalecam wszystko w fabryce)
                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Ja Fabię kupowałem w Piszu, a Octavie w Krakowie. Różnice w cenach były bardzo duże. Wszystko było załatwione w ciągu 3 dni i nie było żadnych problemów. Osobiście uważam, że to nie problem kupować auto 300 - 400 kilometrów od miejsca zamieszkania. Każdy chce kupić tanio, a że to będzie w Krakowie, Gdańsku, Poznaniu czy innym mieście co za różnica.

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

Jest jeszcze jedna zaleta kupowania samochodu "pod domem". Możesz sobie na spokojnie kilka razy, na spokojnie podjechać i sprawdzić, czy wszystko się zgadza, czy czegoś nie zapomnieli zamówić albo się nie pomylili. Jak kupujesz na odległość, to jest to dosyć mocno utrudnione. Mój np. nie zgadzał się z zamówieniem (błędnie opisana opcja dodatkowa w cennikach i w systemie), więc grzecznie powiedziałem, że oczekuję rekompensaty i czekam na decyzje. Poczekałem z odbiorem jeden dzień dłużej, ale dostałem to co chciałem jako rekompensatę. Jeżeli kupowałbym kilkaset kilometrów od domu, to pewnie byłby problem, bo na decyzję trzeba było czekać, a jak bym odebrał, to już by była inna gadka :?

Poza tym, nie wierzę, że w krakowie mają super ekstra rabaty w SAP i nikt nie może zejść do ich cen. Trzeba tylko się dobrze i stanowczo targować, najlepiej z ofertą krakowską w ręku
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• krzysn
                            Rider
                            • 2007
                            • 515

tomek, nie przesadzaj. Jestem z Lublina, kupowałem w Mińsku u Kuby. Wszystko się zgadzało, jestem z zakupu bardzo zadowolony. Jedyny zgrzyt to nie zakodowane światła dzienne, zrobili i to w aso w Lublinie.

Byłem 2 razy w salonie, raz obejrzeć auto (jeszcze obklejone folią) i tydzień później po odbiór. Wszystko sprawnie.

A cena zajebista, jak ją podałem (oczywiście bez konkretów) to w Lublinie nie chcieli ze mną gadać.

Komentarz

• pandzik
                              RS
                              • 2011
                              • 2254
                              • Seat

blazer47, Czym droższe auto tym większe różnice. Ja zaoszczędziłem trochę ponad 1,5k. Niestety nie było to warte wynikłych "niewielkich" problemów.

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Zamieszczone przez krzysn
                                A cena zajebista, jak ją podałem (oczywiście bez konkretów) to w Lublinie nie chcieli ze mną gadać.
                                Żagiel czy Kalinówka?

Komentarz

• blazer47
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 65

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Jeszcze jedno pytanko: jaka jest różnica pomiędzy montażem wyposażenia fabrycznego w fabryce a ASO? kilku forumowiczów zwróciło na tą kwestię uwagę (mi tak najbardziej zależy na konfiguracji Tour + LPG + p Optimum + elektr. szyby tył)....

Komentarz

• artur135
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 56

Moja wiedza w temacie ocatvii 2 Tour ;
                                    diler (jedna z sieci w Polsce) może zejść z ceny katalogowej 7% , gotówka lub akcesoria.
                                    przy zakupach flotowych dodatkowo 1% plus 1% od SAp-jednak przy tym nie będę się upierał bo nie byłem zainteresowany.
                                    Popieram zakup bliżej miejsca zamieszkania, ja kupiłem w swoim city, kilka razy byłem w salonie przed zakupem, oglądałem, targowałem, marudziłem, opłaciło się. Jeśli kupował bym 100, 200, 300 km dalej to kto wie czy bym kupił? cena jaka uzyskałem nie odbiegała od cen krakowskich tak opisywanych na forum

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

tomek, nie przesadzaj. Jestem z Lublina, kupowałem w Mińsku u Kuby. Wszystko się zgadzało, jestem z zakupu bardzo zadowolony. Jedyny zgrzyt to nie zakodowane światła dzienne, zrobili i to w aso w Lublinie.

Byłem 2 razy w salonie, raz obejrzeć auto (jeszcze obklejone folią) i tydzień później po odbiór. Wszystko sprawnie.
                                      nie przesadzam, opisałem swój przypadek.
                                      To ile masz km z domu do mińska? ile straciłeś czasu i ile zrobiłeś km?
                                      Z tego co pamiętam, to w żaglu dawali mi ok 1000 więcej niż miałem w warszawie. Ostatecznie, bo początkowo, to też cena prawie z katalogu :lol:
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• krzysn
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 515

Tomek, przecież nie jechałem dwa razy do Mińska aby oszczędzić 100 czy nawet 500 zł

Komentarz

• blazer47
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 65

Ok. Bardzo jeszcze proszę o odpowiedź na pytanko: jaka jest różnica pomiędzy montażem wyposażenia fabrycznego w fabryce a ASO? kilku forumowiczów zwróciło na tą kwestię uwagę, że to jest ważne (mi tak najbardziej zależy na konfiguracji Tour + LPG + p Optimum + elektr. szyby tył + Swing + Jumbo Box)....

Komentarz

• yauokim
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 26

u mnie byla roznica 10Kpln miedzy polnoca, a poludniem Polski - dla mnie bylo to wystarczajaca zacheta aby przeleciec sie samolotem, a wieczorem wrocic nowym autem do domu...

Komentarz

• Psycho Dad
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 629

ale z Toura tyle nie urwiesz ... a szkoda
                                              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• tomek
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1078

Zamieszczone przez blazer47
                                                jaka jest różnica pomiędzy montażem wyposażenia fabrycznego w fabryce a ASO?
                                                jak montują w ASO to muszą coś rozebrać, pewnie część deski, poprowadzić jakieś kable itp - pytanie, czy później to poskładają tak, aby nic nie trzeszczało i było tak jak wyszło z fabryki. Dodatkowo, nie spodziewałbym się po alarmie dokładanym w ASO jakiejś jakości - pewnie to jest tani szajs, za który chcą stosunkowo wysoką cenę.
                                                Zamieszczone przez yauokim
                                                u mnie byla roznica 10Kpln miedzy polnoca, a poludniem Polski
                                                kolega piotrek_gdy z tego co pamiętam kupował gdzieś w trójmieście i cenę miał ponoć całkiem niezłą. Może źle negocjowałeś.
                                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

w 3miescie nie ma dobrych cen.... znam z autopsji....
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...